Välj en sida

Som du säkert redan vet arbetar vi i Chefsverkstaden endast med strikt evidensbaserade metoder och verktyg. Därför har vi åter anlitat det ansedda ”Spåforskningsanalysinstitutet” (SFAI) för att få veta vad som kommer att hända under år 2019. Horoskopet gäller chefer i samtliga branscher och kan ge viktig vägledning inför kommande strategiarbeten, betydelsefulla beslut och avgörande vägval.

Stenbocken: Eftersom Saturnus under året kommer att korsa Jupiters bana snävare än vanligt blir det svårt för chefer som är födda i Stenbockens tecken att fatta beslut när det gäller viktiga frågor som ”semester i juni eller juli?”, ”Iphone eller Samsung?”, ”digitalisera nu eller senare?” och ”pension vid 60 eller 70?”. Eftersom år 2020 kommer att vara ett mycket bättre år för den sortens frågor (då står nämligen månen i nedan nästan hela tiden, något som är gynnsamt i det här fallet) rekommenderar SFAI att avvakta med alla beslut. Det löser sig senare.

Vattumannen: Senast i april kommer 92,8% av alla Vattumän som är chefer att ha läst Tillitsdelegationens slutrapport. Endast 72,7% av de 92,8% kommer att ha förstått allt men det hindrar inte 82,3% av 72,7% att starta interna utvecklingsprogram för att lära alla att leda med tillit. Hela 53,1% av de 82,3% programmen blir lyckade. Ett bra år för vattumän således.

Fiskarna: Alla som är födda i Fiskarna avråds bestämt att sända live på Facebook under år 2019. Varningen gäller särskilt slutet av juni (läs: midsommarveckan) samt i slutet av året (läs: nyår). Ja, och det samma gäller förstås för Instagram.

Väduren: Att du känner oro inför att din nya chef kommer att vara en robot är helt naturligt, du är ju Vädur. Men ingen anledning till oro. Hen kommer att visa sig vara minst lika kompetent, ordningsam och strategisk som din förra chef – om än inte lika mänsklig. Dessutom tar det inte så lång tid innan även du blir utbytt mot en robot. Men det gör heller ingenting, som Vädur kommer du att få ett finfint avgångsvederlag.

Oxen: Är du född i Oxens tecken är det bara att gratulera! År 2019 kommer att ge dig en chefstillvaro som är helt underbar. Anledningen är att satsningen på självstyrande team kommer att fungera perfekt och senast till hösten kommer du att kunna vila trygg i förvissningen om att dina medarbetare fixar allt. Eller i alla fall det mesta. Utom lönerevisionen, inspektionen från Arbetsmiljöverket, mobbningsärendet, budgetnedskärningen och införandet av det nya tidrapporteringssystemet och några småsaker till. Visst är det bra?

Tvillingarna: Det nya AI-baserade IT-systemet för rekryteringsstöd, ”Quork(ad)”, driftsätts under våren och du upptäcker snart att det förenklar ditt arbete oerhört mycket. Genom bara en knapptryckning får du fram vem av de sökande till den lediga tjänsten som du ska anställa. Visserligen verkar det som om de flesta förslagen av ”Quork(ad)” ser ganska lika ut (alla heter Urban, är mellan 32 och 33 år gamla, bor i Solna och spelar badminton) men det spelar knappast någon roll. De är ju helt rätt för jobbet!

Kräftan: Den som är född i Kräftans tecken behöver mycket bekräftelse och det är naturligt att du söker dig till LinkedIn. Då Vesuvius (eller var det Venus?) kommer att rotera med en ovanligt hög hastighet under årets första månader är det dock klokt att inte uppdatera ditt profilfoto på sajten så ofta som du egentligen skulle vilja göra. En gång i veckan räcker faktiskt.

Lejonet: Är du Lejon kan du se fram mot ett riktigt ekonomiskt uppsving år 2019. Det sker med början i mars, strax efter planeringskonferensen där du gör ett bejublat framträdande på temat ”99 sätt att planera en planeringskonferens”. Föredraget filmas av någon i smyg och redan efter 24 timmar har du fått 27 miljoner visningar på Youtube. Talarförmedlingarna står i kö och du kan lägga till titeln ”Inspirationsföreläsare” på ditt visitkort. Grattis!

Jungfrun: Som Jungfru är du initialt väldigt skeptisk till konsulten från BCG (Borås Consulting Group) – det vet man ju hur de är. Men när slutrapporten presenteras blir du glatt överraskad – den är riktigt bra och innehåller massor av smarta förbättringsförslag! Tyvärr visar det sig snart att konsulten har sparat personuppgifter till dem hen har intervjuat inte bara i ett excel-ark utan också i ”molnet” vilket strider mot GDPR. Rapporten dras tillbaka och alla som har läst den tvingas skriva på ett sekretessavtal, ridå…

Vågen: Då Sverige i februari har fått sin nya regering (spoiler: den kommer att bestå av KD, V och MP!) ökar efterfrågan på personer födda i Vågens tecken enormt, särskilt från statsförvaltningen. Anledningen är de omfattande teambuilding-insatser som måste göras och där just du och dina kamrater, särskilt om ni är födda i oktober, kommer att kunna göra stor nytta. En liten varning är dock på sin plats: se till att förnya dina recept på ångestdämpande och lugnande medicin i god tid.

Skorpionen: Tyvärr, 2019 blir inget bra år för Skorpioner. Okej, det första kvartalet går hyggligt men sedan kommer året att präglas av vabbande medarbetare, införandet av ett aktivitetsbaserat kontor, påtvingad chefscoachning och en på tok för liten löneförhöjning. Inte mycket att göra åt saken tyvärr.

Skytten: Vädret kommer att vara fortsatt instabilt under året och det är inte något som en Skytt mår bra av. Särskilt våren, mars till maj, kommer att präglas av återkommande skyfall och hårda vindar (speciellt i Åtvidaberg med omnejd) och det leder till fuktiga strumpor och svår snuva. Undvik därför tjänsteresor (framför allt till Åtvidaberg med omnejd) under den här perioden.

Tja, så här kommer alltså år 2019 att bli för Sveriges chefer – ömsom vin, ömsom vatten som vanligt. Vill du stärka din förmåga att leda i med- och motgång, få inspiration och tillgång till nya verktyg kan du testa någon av Chefsverkstadens kurser. Gott nytt år!