Välj en sida

Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Snapchat och allt vad det heter – har du koll på de olika kanalerna och hur du bäst kan använda dem? Och för den delen på vad du bör undvika att göra där? Här kommer nio tips från oss i Chefsverkstaden!

1. Välj en egen strategi för hur du vill använda olika medier. Till exempel kan Facebook vara din privata kanal där du framför allt interagerar med släkt och vänner medan Instagram och/eller LinkedIn istället används i professionellt syfte.

2. Det går bra att ha flera konton i samma kanal. Det betyder att du, om du vill, kan ha två profiler på till exempel Facebook. Då kan en vara privat och en mer professionell.

3. Om du får vänförfrågningar från kollegor eller medarbetare som inte överensstämmer med din strategi – tacka nej men förklara gärna varför.

4. Lär dig så mycket du kan om de plattformar du vill använda professionellt. Om du känner dig osäker – ta hjälp!

5. Se till att dina profiler är uppdaterade och kompletta.

6. Akta dig för att bli beroende din digitala närvaro. Särskilt stor är risken för det om du till exempel är på jakt efter nytt jobb och därmed är mer aktiv under en period. Bestäm dig för när och hur du vill vara online och låt bli att kolla dina konton på andra tider.

7. I de kanaler du väljer för professionella syften kan du mycket väl vara personlig men bör undvika att vara allt för privat.

8. Jämför dig inte med andra. De allra flesta lägger huvudsakligen ut inlägg och bilder som visar upp de ljusa sidorna av livet men det är inte hela sanningen. Alla råkar ut för motgångar, tvivlar ibland eller är ledsna emellanåt men du kommer inte att se det på nätet.

9. Var snäll! Om du kan – gilla, kommentera och dela gärna andras inlägg. Blir du arg eller irriterad på något – låt bli att göra något alls eller ge återkoppling via telefon eller på annat sätt snarare än att skapa debatt på nätet.

Genom att följa de här enkla rekommendationerna kommer din vardag i sociala medier att bli enklare och förhoppningsvis också lustfylld. Har du förslag på fler tips får du gärna höra av dig!

Om du vill följa Chefsverkstaden i sociala medier finns vi på Facebook och LinkedIn.