Välj en sida

Tänk dig följande situation: Du kommer hem efter jobbet och någon (din partner eller kanske barnen) har hällt ut en stor hög med pusselbitar i soffan. Du är visserligen lite trött och hungrig men känner ändå att du kanske skulle vilja lägga pusslet. Det kunde ju bli en stunds trevlig avkoppling tillsammans med en stor kopp te och ett par varma mackor?

Ja, det känns som en bra plan och du börjar se dig om efter kartongen som pusselbitarna borde ha legat i. Att lägga pusslet utan att ha en susning om vad motivet ska bli verkar inte lockande, du vill veta vad du ger dig in på. Efter en stunds letande hittar du kartongen bakom tv:n och på locket ser du en bild av ett vackert segelfartyg som går för fulla segel. Visst, det är väldigt många blåa bitar att sortera men ändå – det kan nog bli kul!

Du flyttar dig till soffbordet, röjer av ett par tomma kaffekoppar och en hög med smulor och är redo för att sätta igång när du ser att kartongbilden är väldigt sliten. En del partier är helt avskavda och ett stort hörn är så fläckigt att det inte längre går att se vad som en gång fanns där. Nu känns det inte längre så kul att pussla, hur ska du få ihop det när det är så svårt att se hur det ska bli? Du bestämmer dig därmed för att istället kolla nästa avsnitt i Netflix-serien som du följer och skjuta på pusslandet till en annan kväll.

Nu undrar du kanske vad den här beskrivningen av en inställd pusselstund har med chefer att göra men det är faktiskt ganska enkelt. Jag tänker så här: För att du som chef ska kunna göra ett bra jobb behöver du ha en tydlig bild av vad det är du ska åstadkomma, en bild på pusslet eller som vi ofta kallar det: ett uppdrag.

Hur ska då ett bra uppdrag vara utformat för att fungera som vägledning och målbild? Tja, varför inte TRUMS:igt? Med det menar jag att det ska vara:

Tydligt så att det går att förstå för dig och för andra.
Realistiskt och därmed möjligt att uppnå.
Uppdaterat. Världen ändras och det gör organisationer och verksamheter också. Därför behöver uppdraget regelbundet ses över.
Meningsfullt och inspirerande så att du känner att uppdraget är något du verkligen vill jobba med – att det är just det här pusslet du vill lägga.
Synkat det vill säga stämma överens med och inte krocka med uppdrag som andra i organisationen har.

För att du ska kunna få ett tillräckligt TRUMS:igt uppdrag kan följande vara bra att tänka på:

  • Du bör regelbundet ha en uppdragsdialog med din chef.
  • Du ska vara vaksam så att ditt uppdrag inte innehåller motstridiga mål. Till exempel lär det antagligen bli svårt att klara det om du BÅDE ska minska verksamhetens kostnader OCH öka kvaliteten på det ni gör.
  • Håll också koll på tillkommande uppdrag. Sådana kan ibland dyka upp snett från höger och nästan utan att du märker det adderas de till det/de uppdrag du redan har. Det behöver inte vara ett problem men kan bli det om det totala uppdraget helt enkelt blir allt för stort.
  • Försök att avsluta de delar av ditt uppdrag som du är klar med, som någon annan borde ta över eller som inte längre är relevanta.
  • Var öppen med och kommunicera ditt uppdrag till de kollegor, medarbetare och andra intressenter som kan ha glädje av att känna till det.

Men vad gör du då om du känner att ditt uppdrag inte är tillräckligt TRUMS:igt och din chef verkar ointresserad av att utveckla det i den riktningen? Den frågan är svår att besvara generellt men om det uppdrag du har verkligen är otydligt, orealistiskt, föråldrat, osynkat och inte känns meningsfullt kan det nog vara en god idé att överväga att gå vidare till ett annat jobb. Eller så söker du stöd från ditt fackförbund, de kan ofta hjälpa till med rådgivning och har också mallar för hur ett bra uppdrag kan formuleras.

Har du några andra förslag på hur den som är chef kan få hjälp att lägga sitt pussel? Tipsa mig då gärna på pia.juhlin@chefsverkstaden.se så gör jag en uppdatering.

Om du vill vara säker på att inte missa något från oss i Chefsverkstaden kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev, det gör du här. Det kommer ut en gång i månaden och du kan avanmäla dig när du vill