Välj en sida

Chefer berättar

I Sverige finns det ungefär 500.000 chefer och ännu fler har arbetsledande arbetsuppgifter utan att de formellt är chefer – under rubriken “Chefer berättar” får du träffa några av dem. Chefsverkstaden bjuder på intervjuer med spännande personer som är eller har varit chefer eller som av något annat skäl har intressanta saker att berätta om livet som chef och ledare. De delar med sig av erfarenheter och lärdomar men också av tips och verktyg som går att använda i vardagen som chef.

Vad är ”gall-metoden”, vad innebär det att vara chef för ett företag som under högsäsong ökar personalstyrkan med nästan 600% och varför kan det vara knepigt att rekrytera skolfotografer? Det får du veta om du läser intervjun med Anders Dahlgren, vd för Svenskt Skolfoto.

Varför är det viktigt att hålla koll på kontorets skrivare, hur gör man för att balansera mellan resultat- och relationsorientering och vilken betydelse har empati i chefsarbetet? Du får svaren i vår intervju med Kajsa Hessel. vd för Projektgaranti och ordförande i Byggcheferna.

Marie Hallander Larsson, HR-direktör på Akademiska Hus, berättar om sitt allra första chefsjobb (som innehöll en del överraskningar), om hur chefsyrket har förändrats sedan hon började och hon ger sina bästa tips till den som vill må bra och trivas i jobbet som chef. Du kan läsa intervjun med Marie här.

Bino Catasús, professor i redovisning och revision vid Stockholms universitet, delar med sig av erfarenheter av ledarskap i den akademiska världen. Till exempel får du veta hur två problem kan slås samman och på det sättet lösa båda och varför det är viktigt att förmedla dåliga nyheter direkt. Du kan läsa intervjun med Bino här

Vad menas med att ”vara i vägen”? Finns det fördelar med att byta bransch en bit in i en chefskarriär? Och vad menas med ordet ”förklok”? Svar på de här frågorna får du i intervjun med Åsa Wengfelt, chef för ortoped- och ryggkirurgiska mottagningen vid Östersunds Sjukhus.

Hur gör man för att på ett bra sätt hålla kontakten med sina medarbetare även om man inte ses fysiskt? Och vilka konsekvenser får det när chefen börjar delegera – på riktigt? Om det, och mycket annat, handlar artikeln med Martin Runefelt. Du kan läsa den här.

Anneli Furustad är både CIO (IT-chef) och ansvarig för E-handeln hos Indiska – det betyder full fart nästan hela tiden. Hon vet hur man får alla att ro åt samma håll och anpassar sitt ledarskap till olika medarbetares behov. Läs artikeln med Anneli här.   
Han arbetar i ett spännande internationellt projekt och vet vilka konsekvenser det kan få när chefen missar att vara tillräckligt närvarande. Dessutom har han en genomtänkt ledarfilosofi som verkligen fungerar. Läs den intressanta artikeln med Max Lutteman här.
Hon gillar att arbeta verksamhetsnära och hon brinner för att göra livet bättre för andra. Vi pratar bland annat om vådan med att svara för fort och om varför en del personer bör välja aktiehandel än en chefskarriär. Läs artikeln med Elisabet Keussen här.
Hon började med att fixa teaterföreställningar i skolan och fortsatte som forskare, projektledare och chef hos bland annat Statskontoret. Nu är Laura Hartman en engagerad och inspirerande ordförande för regeringens Tillitsdelegation. Ta del av hennes tankar här.

Resan som började på BP-macken i Vårberg förde häromåret Jonas Berg, ICA-handlare i Södertälje, till det kungliga slottet. Där fick han medalj för sitt engagerade arbete med att förbättra integrationen och ge fler chans till ett jobb. Läs intervjun med Jonas här.

Han gillar makt, Dan Eliasson, inte för dess egen skull utan för att den ger honom möjlighet att påverka. Men han vet också att han är som mest sårbar när han verkar kraftfull. Därför bygger han en kultur där medarbetarna uppmanas att ifrågasätta honom när det behövs. Läs hela intervjun här.