Välj en sida

Från BP-macken till slottet

År 2016 blev Jonas Berg utsedd till årets Europé och året efter tilldelades han en kunglig medalj – båda utmärkelserna fick han för sitt enträgna och framgångsrika arbete med att ge fler möjlighet till egen försörjning och en väg in på den svenska arbetsmarknaden. Jonas intresse för att hjälpa andra väcktes redan i tonåren och i egenskap av framgångsrik handlare på ICA Maxi vid Vasa handelsplats i Södertälje har han den plattform som behövs för att kunna göra verklig skillnad. Jonas gör det han gör för att han har en stark tro på varje människas inneboende potential, han dömer ingen på förhand och tycker att alla ska få en chans.

Jonas och jag träffas en riktigt kulen och mulen novemberdag men väl inne i butiken fångas jag direkt av hans utstrålning och energi, engagemanget går absolut inte att missta sig på. Jonas talar snabbt, tvekar inte att säga som han tycker och jag får skärpa såväl mitt intellekt som min koncentrationsförmåga för att hänga med. Men det är det värt för samtalet kommer att bli såväl inspirerande som intressant!

 

Från Kina till Brandbergen

Jonas vilja att göra gott fanns alltså på plats tidigt i livet men i början av hans karriär var den starkaste drivkraften en annan – han ville bli entreprenör! Sagt och gjort. Tillsammans med sin fru sparade Jonas ihop hundratusen kronor och köpte en flygbiljett till Kina. Planen var att hitta bra och billiga varor som han kunde importera till Sverige och det funkade delvis men inte fullt ut. Resultatet blev helt enkelt inte riktigt som Jonas hade hoppats och då en kompis erbjöd honom jobb på en bensinmack i Brandbergen söder om Stockholm tackade han ja. Det visade sig vara ett viktigt vägskäl i Jonas livsresa.

”Jag har räknat ut att jag har haft 23 olika jobb och jag har gjort en massa olika saker i livet men mitt första jobb som handlare var när jag tog över BP-macken i Vårberg år 1989.” berättar Jonas och fortsätter: ”Sedan dess har jag haft flera olika butiker men det som har varit gemensamt för dem är att de alla har varit placerade i förorter söder om Stockholm, samtliga i områden som har haft sina utmaningar. Eftersom jag tycker att alla har rätt till ett bra liv har jag därför försökt hitta vägar för att bidra, framför allt genom att ge personer med sämre förutsättningar möjlighet att praktisera eller jobba i mina butiker.”

”Det låter som en generös strategi men hur funkar det egentligen?” undrar jag och Jonas förklarar: ”Jag har aktivt sökt samarbete med andra aktörer i lokalsamhället – skolor, arbetsförmedlingen och kommunen. Genom dem kommer vi i kontakt med personer som behöver praktik eller en lärlingsplats och i dagsläget tar vi emot ungefär 100 per år. Vi ger dem en chans att prova på arbetslivet och att stärka självkänslan och faktum är att många blir kvar hos oss som vanliga anställda då praktikperioden är över. Då känner jag att vi har lyckats.”

 

Reflektion som chefsverktyg

Att hela tiden ta in många nya människor i en organisation skulle kunna skapa både rörighet och rörlighet men Jonas och hans kollegor har en genomtänkt medarbetarstrategi som verkar fungera. I den ingår bland annat att leda med tillit, att anpassa ledarskapet till olika individers behov och att inspirera till mod och självförtroende hos medarbetarna. Men att jobba så har inte alltid varit självklart för Jonas, han har med tiden utvecklats i sin ledarroll: ”I lumpen fick jag en bra grundläggande ledarskapsutbildning men jag var ändå allt för osäker och hård i början och det fick jag återkoppling på. En gång var jag till och med nära att få stryk av kompisar som var förbannade på mig för att jag hade betett mig buffligt. Då fick jag en tankeställare och förstod att jag behövde utveckla min ödmjukhet och bli mer lyhörd. Sedan dess försöker jag att hela tiden reflektera över mitt eget och andras beteende, det har nästan blivit som en hobby. Jag funderar över vad jag kan göra annorlunda eller bättre och det synsättet har jag också med mig i mitt ledarskap. En annan sak som jag har lärt mig om mig själv är att jag har ganska dåligt tålamod. Ja, jag är så snabb att min bror ibland säger att jag är ’utvecklingsstörd’, med det menar han att jag alltid, alltid, vill utvecklas och önskar det samma av andra.”

”Intressant.” tänker jag, ”Här har vi en person som säger att han har dåligt tålamod men som samtidigt gillar att reflektera.” Jag ber Jonas berätta mer och han ger ett exempel på hur han har förändrat sitt beteende till följd av den egna reflektionen: ”Med tiden har jag förstått att jag inte ska vara med själv i alla processer. Jag väljer de större sammanhangen men låter andra ta hand om forum där detaljer ska diskuteras – risken är annars stor att jag tröttnar. Det mesta blir faktiskt jättebra även om jag inte är med i alla beslut och faktum är att något som till att börja med bara blir åttio procent rätt senare kan visa sig bli hundra procent rätt. Det är viktigt att komma till skott och våga pröva nya saker även om man inte vet med säkerhet att det kommer att fungera, det går alltid att förbättra efter hand.”

 

Jonas bästa chefstips

Så här långt komna i vårt samtal har jag nästan fått lite träningsvärk i fingrarna, det går snabbt i Jonas värld och det gäller att hinna skriva ned så mycket som möjligt av hans tankar och idéer. För att få åtminstone en minuts återhämtning ställer jag en ny intervjufråga och ber Jonas ge några tips till den som är ny som chef – vad är viktigast att tänka på?

”Du ska ta reda på vad du kommer att mätas på – vad är det du förväntas åstadkomma?” förklarar Jonas och fortsätter: ”Den frågan ska du ställa till din chef, då kommer du att veta när du har lyckats. Sedan är det viktigt att förstå den bransch du ska jobba i. Det betyder inte att du måste vara specialist men du behöver ha tillräcklig förståelse och kompetens för att få respekt från dina medarbetare. Ett annat bra tips är att vara nyfiken! Om du ställer många frågor och lär känna dina medarbetare kommer du att förstå dem bättre. Det ger förutsättningar för att du ska kunna lägga det mänskliga pusslet, få rätt person på rätt plats och kunna ge alla det stöd de behöver. Sedan tycker jag att en bra chefsstrategi är att hela tiden utmana medarbetarna. Vi har till exempel valt att låta våra säljledare rotera mellan avdelningarna ibland. Det är ganska ovanligt i vår bransch men vi har sett att det ofta blir ett lyft både för cheferna och för verksamheten.”

 

Utvecklingen fortsätter

Innan det är dags för mig att lämna ICA Maxi, Jonas och hans 160 medarbetare ägnar vi en stund åt att tala om framtiden – vad väntar runt hörnet? Det är något som Jonas tänker mycket på och omvärldsspaning står ständigt på hans agenda. ”Vi har lyckats väldigt bra med vår butik – det som var en sankmark när vi öppnade har nu blivit ett myllrande handelsområde. Det är jättekul men betyder också att vi har fått fler konkurrenter. Därför är det viktigt att vi ständigt fortsätter utvecklas. Ett led i det är att hålla koll på vad som händer i världen men också i andra branscher än vår egen. Ibland kan det kännas jobbigt att tänka på framtiden, särskilt om utmaningarna känns svåra, men jag försöker släppa sådant jag ändå inte kan göra något åt och istället fokusera på det jag kan påverka. Ett område som jag tror kommer att betyda mycket framöver är hållbarhet – både socialt och för att vår planet ska kunna överleva och må bra. Enligt min erfarenhet går det att göra skillnad om man bara börjar någonstans. Till exempel har vårt arbete med att erbjuda praktik till många bidragit till att vi är en arbetsplats som når jättebra resultat när det gäller till exempel jämställdhet, HBTQ-frågor och trivsel.”

Nu har tiden runnit ut och det är tid att åka hemåt så jag packar ihop datorn och tar på mig jackan men Jonas inte är klar riktigt än. ”Vi har en massa bra grejer som vi håller på med just nu, solpaneler, bisamhällen och en föreningslokal som vi lånar ut gratis. Och så har vi precis gjort klart några filmer som visar vilka vi är och vad vi står för – kolla här!” Jonas tar fram sin mobil och visar mig ett par proffsigt gjorda men också personliga filmer där ett par av hans medarbetare berättar om sin resa in i och hos ICA Maxi. Jag blir berörd och lämnar Södertälje med en varm känsla i magen. Nog är han värd sin medalj alltid, Jonas Berg.

Intervjun med Jonas Berg gjordes av Pia Juhlin Åstrand måndagen den 12 november år 2018. Om du har förslag på någon chef som vi borde intervjua är du välkommen att höra av dig till pia.juhlin@chefsverkstaden.se.