Välj en sida

Den sokratiska dialogen hjälper mig i ledarskapet

Den decemberdag då jag träffar Kajsa Hessel, vd för byggprojektledningsbolaget Projektgaranti, kommer antagligen att gå till historien som en av årets blötaste. Regnet kommer liksom både uppifrån och nerifrån och trots att det är vid lunchtid är det nästan helmörkt. Det hindrar dock inte Kajsa från att vara på gott humör. Hon gillar verkligen att vara chef och vi möts i ett spännande samtal som rör sig mellan så skilda ämnen som vikten av att hålla koll på skrivaren, varför det är smart att balansera mellan resultat- och relationsorientering och betydelsen av empati i chefsarbetet.

Men vi börjar med något som är högst aktuellt nämligen #metoo-rörelsen. Anledningen är att Byggcheferna (en branschförening inom Ledarna), där Kajsa sedan någon månad tillbaka är ordförande, tillsammans med fackförbundet Byggnads redan för tre år sedan startade projektet ”Stoppa machokulturen”. Motivet var en önskan att förbättra jämställdheten och bidra till allas lika rättigheter i en bransch som av många uppfattas som diskriminerande. Kajsa berättar: ”Vi hade känt till problemen länge, till exempel uppgav ungefär hälften av Byggchefernas kvinnliga medlemmar att de hade upplevt kränkningar av något slag, och till sist kände vi att det fick vara nog. Tillsammans med Byggnads tog vi fram ett dialogmaterial som sedan har spritts till ett stort antal arbetsplatser. Syftet med det är att få fler att förstå att sättet vi snackar på har betydelse för arbetsmiljön och för kulturen. Vi måste helt enkelt få alla att fatta, hur ska vi annars kunna rekrytera för framtiden och få folk att vilja stanna kvar?”

Även om Byggcheferna och Byggnads alltså var tidigt ute finns det förstås mer att göra, något som har blivit uppenbart för många i och med #metoo. Men förändring är möjlig menar Kajsa: ”Det är många som har jobbat med de här frågorna sedan tidigare och problemen har varit kända men nu har omfattningen blivit uppenbar. För att vi ska komma vidare är det viktigt att alla som upptäcker ett beteende som inte är okej reagerar och säger ifrån. Då kan vi med tiden nå dit vi vill men så länge man inte gör något annorlunda kommer inget att förändras!”.

 

Resultat eller relation? Båda!

Idag är Kajsa alltså både vd för Projektgaranti och ordförande i Byggcheferna men hur började hennes chefskarriär? ”Mitt första chefsuppdrag fick jag direkt efter universitetet. Jag var anställd på ett snabbväxande rekryteringsbolag och fick frågan om jag ville bli chef för samtliga researchers där. Bolaget växte väldigt snabbt och vi hade kontor på flera platser i Sverige och i andra nordiska länder. Jag ansvarade för ett team med ungefär 15 personer men vid den tidpunkten var jag verkligen inte särskilt bra som chef.”

Oj, undrar jag, vad hände? Kajsa förklarar: ”Jag var väldigt driven och resultatinriktad och kunde inte riktigt känna in när jag kanske gick på för hårt. En av mina medarbetare var väldigt duktig, hon jobbade jättehårt och jag peppade henne men tänkte inte på riskerna med det. Till sist gick hon in i väggen och jag önskar förstås så här i efterhand att jag hade agerat annorlunda. Att vara resultatorienterad kan absolut vara en viktig egenskap för den som är chef men med åren har jag blivit övertygad om att en balans mellan resultat- och relationsinriktning är nödvändig för att kunna utöva ett framgångsrikt ledarskap.”

Sedan tiden på rekryteringsföretaget har Kajsa bland annat hunnit med chefsjobb inom Thomson Reuters (som är ett globalt informationsföretag), ledaruppdrag i modeföretaget Kerber samt nu vd-jobbet på Projektgaranti och hon förklarar att hon efter hand har landat i en klar bild över hur hon ser på sitt arbete: ”Min roll som ledare är inte att gå först utan att se till att mina medarbetare har förutsättningar för att prestera på ett bra sätt. För att kunna arbeta så krävs empatisk förmåga och det är inte något man föds med, den behöver tränas upp. Jag gör det genom att använda det som brukar kallas sokratisk dialog. Det innebär att vara öppen för alternativa lösningar, att förstå att varken jag eller den jag talar med inte alltid vet svaret på alla frågor och att se problemlösning som ett lärande för oss båda”.

 

Livet som chef

Kajsa har i många år varit chef för chefer och det är något hon gillar. ”Jag tycker verkligen om att kunna hjälpa andra chefer att få syn på ledarskapets värde, det är härligt även om det inte alltid är så lätt. Till exempel är vanligt att den som är duktig på sitt jobb befordras och får bli chef. Samtidigt är det inte säkert att alla som är duktiga specialister är redo för chefsuppdrag och har de kunskaper som krävs. Min strategi är att stötta nyblivna chefer i vardagen genom att hjälpa dem att se hur de genom att agera annorlunda och bete sig på nya sätt kan växa in i ledarrollen. Det handlar helt enkelt om att utöva ett ledarskap i vardagen, både från mitt håll och för de chefer som jag leder.”

Så här långt komna i vårt samtal frågar jag Kajsa om hon har gjort något misstag i sitt chefsliv som hon kan tänka sig att dela med sig av och svaret kommer direkt: ”Ja, det var det där med skrivaren. Usch, det glömmer jag aldrig. Verksamheten där jag arbetade var mitt inne i en omorganisation och några medarbetare skulle tyvärr bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Jag jobbade över och var säker på att jag var ensam på kontoret. När jag var klar med beskrivningen av den nya organisationen och listorna på de som skulle få stanna och de som skulle tvingas lämna oss tryckte jag på ”skriv ut” och gick efter en stund för att hämta dokumenten i skrivaren. När jag kommer dit står en av mina medarbetare där och ser på listan att hen kommer att bli uppsagd. Det var verkligen ingen vidare upplevelse, framför allt inte för medarbetaren, och sedan dess det ser jag alltid till att vara jättenoga med hur jag hanterar känslig information.”

Chefsjobbet kan förstås, som alla andra jobb, ha sina för- och nackdelar. Ibland lyckas man och ibland blir det tokigt. Men när jag frågar Kajsa vad hon tycker är allra bäst med chefsjobbet svarar hon utan en sekunds betänketid: ”Allt! Jag har varit chef i 18 år och det har alltid varit i personalintensiva verksamheter – det är det jag gillar, att få jobba med människor. Som chef har jag möjlighet att påverka, inspirera, göra något meningsfullt och tillföra värde.”

 

Kajsas bästa tips

Innan det är dags för mig att återvända ut i ruskvädret och för Kajsa att hasta iväg till nästa möte ber jag henne dela med sig av tre tips till den som ska börja på sitt första chefsjobb. Det visar sig bli inte tre utan så många som sex tips:

”Försök att vara dig själv fullt ut och bottna i dig själv, undvik att klä på dig en kostym som inte passar dig och som kanske skaver. Se också till att ha människor runt dig som kan spegla dig och som törs ge dig även obehagliga sanningar. Föregå alltid med gott exempel och ljug aldrig! Gör ditt bästa för att alltid vara mentalt närvarande i alla möten. Om du ännu inte har bestämt dig för om du vill bli chef tycker jag också att det kan vara bra att fundera över vilka drivkrafter du har, varför vill du bli chef? Olika drivkrafter kan passa olika bra för olika chefsjobb så det kan vara bra att ha koll på det. Och så en sak till – tänk på att ett inkluderande ledarskap är det som är framtidens melodi. Det innebär att ta vara på olikheter och mångfald och att förstå de positiva effekter som det kan leda till.”

 

Intervjun med Kajsa Hessel gjordes av Pia Juhlin Åstrand torsdagen den 7 december år 2017. Om du har förslag på någon chef som vi borde intervjua är du välkommen att höra av dig till pia.juhlin@chefsverkstaden.se.