Välj en sida

Jag antar att du liksom jag för närvarande ägnar aningens för mycket av din arbetstid åt att fundera på annat än jobbet. Det är ju så himla mycket som behöver planeras nu. Är det inte bröllop och studentskivor så är det charterbokningar, sjösättning av båten och googlande efter den perfekta grillen som står på agendan. Men, och här kommer ett varningens ord, låt inte allt detta hindra dig från att förbereda allt på bästa sätt inför semestern – du vill väl inte att det blir strul på jobbet bara för att du är borta, eller hur? Så här kommer den – den absolut bästa och viktigaste checklistan, se till att du koll innan du drar till Kroatien eller Öland!

Råd nummer 1: Tänk noga igenom ditt automatiska svar till din e-post. Till att börja med ska du absolut inte uppge det verkliga datum då du räknar med att vara tillbaka på jobbet. Nej för sjutton, höfta till ytterligare några dagar, ja kanske en hel vecka, och skriv in det datumet istället. På det sättet undviker du att någon förväntar sig svar på sina mail direkt när du har återvänt från semestern och du kan istället ägna de första arbetsdagarna åt att lugnt och fint komma upp på banan igen. Du bör också undvika att ge en hänvisning till någon kollega som kan svara istället för dig. Dels behöver förstås dina stackars arbetskamrater lite lugn och ro när de nu är tvungna att jobba under sommaren men framför allt vill du ju inte att någon får nys på och kan lägga sig i några roliga eller viktiga grejer som kan dyka upp mellan midsommar och kräftskivan. Nej, blanda in inte in andra i din e-post – man vet aldrig vad som kan hända då. Och förresten händer det väl ändå inte så mycket viktigt mitt i sommaren?

Råd nummer 2: Städa ditt skrivbord ordentligt. Framför allt ska du se till att papper och annat material som rör dina viktigaste projekt absolut inte går att hitta. Logiken här är enkel: Dina viktigaste projekt är de som kan ge dig beröm, befordran och kanske till och med löneförhöjning och de vill du knappast att någon annan ska peta i. Om du ändå av någon anledning, kanske för att din chef kräver det, måste lämna över viktiga arbetsuppgifter till någon annan under din bortovaro bör du av samma anledning i första hand ge dem till den kollega som har sämst förutsättningar för att utföra dem. Det kan verka taskigt men man kan också se det som att du ger hen möjlighet att pröva sina vingar och testa några utmaningar, du är alltså en schysst kollega! Det värsta som kan hända (eller kanske det bästa?) är att hen misslyckas och då får du antagligen tillbaka uppdraget efter semestern.

Råd nummer 3: Undvik för all del att ta viktiga beslut eller ge besked i svåra frågor innan du går på semester. Visst, någon kanske blir sur för att det blir stopp i maskineriet och tjatar lite men stå på dig. En vanlig effekt av semestern är nämligen att man får nya idéer och tankar och då är det bättre att behålla rådrummet till augusti då du kanske ser på saken på ett helt annat sätt. Det här rådet gäller även rekrytering. Om en rekrytering inte blir klar förrän tätt inpå semestern kommer den nyanställde knappast att kunna börja förrän efter sommaren. Då är det hundra gånger av hundra bättre att inte ta ett förhastat beslut, vem vet vad den tilltänkte kandidaten hittar på i mellantiden? (Vanligt är till exempel att bryta foten under fjällturen och bli långtidssjukskriven eller att bli kär, bli med barn och påbörja sin nya anställning med att ansöka om föräldraledighet).

Råd nummer 4: Sist men inte minst: förbered dig på att byta mobiltelefon till hösten. Forskning ifrån SFFST (Svenska forskningsinstitutet för semesterrelaterade telefonproblem) visar att närmare 83% av alla telefoner som under ett år tappas bort eller går sönder gör det under perioden 23 juni till 12 augusti. Resultatet är ungefär det samma i hela EU även om Italien utmärker sig med en så hög siffra som 98%. Eftersom detta är väl känt har de flesta organisationer budgeterat för att köpa nya telefoner till många direkt efter semesterperioden och du kan lugnt planera för det. Om det mot förmodan skulle visa sig att inget olyckligt har hänt med din telefon när det är dags att återgå till jobbet kan du ju alltid ordna en lite olycka. Hur då? Lite kreativ får du väl vara själv! Man kan faktiskt säga att det nästan är en skyldighet för dig att fixa det eftersom en ny telefon med stor sannolikhet redan ligger på IT-chefens bord och bara väntar på att delas ut till dig.

Så, det blev mycket att tänka på men jag hoppas att du tycker det var värt besväret att läsa igenom min checklista. Den är förstås kvalitetssäkrad och testad på slumpmässigt utvalda grupper i både Örebro och Arvidsjaur så jag känner mig tämligen övertygad om att det mesta är rätt. Om du ändå skulle hitta något fel i listan hoppas jag att du hör av dig? Och förresten: Trevlig semester!