Välj en sida

Går du och funderar på ett problem du inte vet hur du ska lösa? Eller överväger du om du ska säga upp dig, byta karriär, lära dig något nytt eller kanske starta en egen verksamhet? Då kanske du har testat att göra en ”plus- och minuslista” där du försöker väga för- och nackdelar med olika alternativ. Det kan ofta vara en hjälp på vägen men ibland är det inte tillräckligt, problemet eller frågeställningen får ändå inget bra svar. Då finns det andra sätt att komma fram till ett beslut och en metod som jag själv brukar använda är att försöka tänka tvärt om och ta fram så många alternativa idéer som möjligt, gärna massor av dem, innan jag går in i analysfasen. Varför då? Jo, därför att en sådan process ofta ger sprillans nya tankar som kan leda mig till helt oväntade lösningar.

Nedan beskrivs sex verktyg som kan utveckla din förmåga att ta fram nya och kreativa idéer. Jag utgår från en hypotetisk situation där du är ombedd att fixa en planeringskonferens för en projektgrupp men metoderna går att använda i alla slags situationer där du har behov av hitta alternativa svar på en fråga du har. Så, om du vill testa kan du till exempel göra så här:

Verktyg nr. 1: Tänk det otänkbara. Det är lätt hänt att vi sätter upp begränsningar som försvårar vår förmåga att komma på nya idéer. ”Det blir för dyrt”, ”Det klarar jag inte” eller ”Vi hinner inte” kan vara exempel på tankar som snurrar i huvudet. Då kan du testa att tänka det otänkbara. För att göra det börjar du med att ställa dig frågan ”Om jag hade hur mycket tid, pengar och kompetens som helst – hur skulle jag göra då?”. Möjliga svar skulle kunna vara att du lägger planeringskonferensen på Grand Hotell, att du tar dit en kändis som föreläsare, att du genomför eventet helt och hållet digitalt eller något helt annat. När du har tillåtit dig att drömma helt förutsättningslöst en stund kan du sedan analysera idéerna lite närmare. Kanske har du en kusin som jobbar på ett annat hotell och som kan fixa en bra rabatt? Eller så kan du kolla med IT-avdelningen om konferensen faktiskt går att genomföra via Skype – i så fall kanske du har råd att anlita en känd föreläsare trots allt!

Verktyg nr. 2: Gör en A-Ö-lista. Börja med att formulera en fråga för dig själv, den kan till exempel vara ”Vad vill jag att deltagarna ska säga när de åker hem efter planeringskonferensen?”. Sedan listar du allt du kan komma på och ser till att du får med minst en sak för varje bokstav i alfabetet. Det kan bli ungefär så här A = Ambitiöst och Allvarligt, B=Billigt, C=Charmigt, D=Digitaliserat, E=Effektivt och Empatiskt och så vidare.

Verktyg nr. 3: Var totalgalen. Den här metoden kan vara ganska svår eftersom de flesta av oss till vardags försöker vara förnuftiga och välorganiserade men om du törs prova kan det ge oväntat bra resultat. Skriv helt enkelt ned alla idéer du kan komma på kopplade till din planeringskonferens helt oavsett hur tokiga de verkar. ”Vi kör konferensen i rymden”, ”Alla ska vara nakna”, ”Det får ta en hel vecka” eller ”Alla får ta med sina barn, partners och husdjur” kan vara exempel på ovanliga idéer som dyker upp under din totalgalna process. Vilken nytta kan du då ha av detta? Svårt att veta men kanske kan du hitta guldkorn att bygga vidare på? Till exempel kan idén om att låta planeringskonferensen pågå en vecka väcka tankar om hur lång den egentligen ska vara. Är två dagar perfekt eller borde den hellre bestå av 1 + 1 dag? Eller vore det till och med en bra grej att köra den under en helg och låta deltagarna ta med sina familjer?

Verktyg nr. 4: Berätta historien. Föreställ dig att konferensen är avklarad och du träffar din bästa vän ett par dagar senare. Hen frågar hur det gick och du berättar: ”Det var helt fantastiskt! Vi började med att alla fick champagne och jordgubbar men de fick först plocka jordgubbarna själva. Det var jättekul. Sedan gjorde vi ett studiebesök hos våra konkurrenter innan vi….”. Pröva alltså att skriva ned hur du skulle vilja berätta historien om den lyckade planeringskonferensen, det kan ge ännu fler idéer om hur du bäst kan genomföra den.

Verktyg nr. 5: Tänk tvärtom. Ett annat sätt att tänka nytt är att tänka tvärt om. Vad händer om ni INTE har någon planeringskonferens alls och vilka alternativa metoder kan finnas för att uppnå de mål som konferensen skulle ha lett till?

Verktyg nr. 6: Kopiera andra. Sist men inte minst kan det vara värt att titta på hur andra gör. Kanske har du förebilder som du ser upp till (eller tvärt om – skräckexempel som du har hört talas om) och då kanske du kan låna några takter här och där. Eller så tar du helt enkelt kontakt med personer som du tror kan ha erfarenhet av att göra något liknande det du ska åstadkomma. De flesta människor blir glada när någon ber om hjälp och stolta över att kunna bidra så våga fråga tycker jag!

Jo, jag vet, inte ens de bästa metoder för att få fram idéer är någon garanti för att vi ska komma fram till kloka beslut och hitta svar på de frågor vi har men det är min absoluta övertygelse att de verktyg jag har beskrivit ovan ändå kan vara en hjälp på vägen. Har du fler förslag på aktiviteter eller övningar som kan öka kreativiteten och få fram många och bra idéer får du gärna höra av dig till mig på pia.juhlin@kortajobb.se.

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter från Chefsverkstaden kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev och du är förstås varmt välkommen att besöka www.chefsverkstaden.se när du vill – vi har alltid öppet.